Matklubbens Topplista
mytaste.se

Fransk nougat

Att göra egen fransk nougat kan vara lite knixigt. Det gäller att inte tappa koncentationen för det kan gå väldigt snabbt. Men med en termometer så kommer du klara det utan problem.
 
1,5 dl sötmandel
1 dl pistagenötter
5 dl strösocker
1 krm salt
1,5 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
2 äggvitor
 
2 msk florsocker och 2 msk maizena att rulla dem i
matolja att smörja bakplåtspappret
 
1. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Täck en form ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Olja in pappret.
 
2. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull.
 
3. Låt koka upp och koka  kraftigt utan lock till termometern visar 140 grader. Undvik att röra för mycket. Dra kastullen från plattan.
 
4. Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke.
 
5. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka till 150 grader. Vispa omedelbart ner sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle. Vispa kraftigt tills äggvitan och sockerlagen är väl blandad. Men vispa inte för länge! Högst 3 minuter.
 
6. Vänd ner mandeln och pistagenötterna. Jag rostade inte pistagenöttera utan använde dem naturella. Häll nougaten i formen och låt stelna i rumstemperatur ca 6 timmar.
 
7. Skär nougaten i bitar med en oljad kniv. Blanda florsocker och maizena doppa nougaten i.
 
Förvara dem i en burk med tätslutande lock.
 
 
0 kommentarer
publicerat i Godis
Taggar: Det godaste julgodiset, Fransk nougat, Godis, Klingskitchen

Saffranspannacotta

Den här desserten smakar verkligen jul.
 
 
2,5 gelantinblad
5 dl mellangrädde
0,5 dl strösocker
1/2 paket saffran
1 tsk vaniljsocker
 
Låt gelantinet ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Rör ner gelantinet i gräddblandningen så att det smälter. Rör ner saffran och vaniljsocker. Häll ner i glas och låt stelna i kyl minst 4 timmar.
 
 
En kommentar
publicerat i Dessert
Taggar: Adventsfika, Adventsmys, Desserrt, Juldessert, Klingskitchen, Pannacotta, Saffranspannacotta

Varm choklad med kaffesmak

Finns det något godare än en kopp god varm choklad efter en kall dag ute. Den här varianten är med lite kaffesmak. Jag valde att använda mjölkchoklad med det fungerar med vilken choklad som helst.
 
2 st stora koppar
 
1 dl kaffebönor
8 dl mjölk
100 g mjölkchoklad
grädde, marshmallows och kakao till dekorering
 
Rosta kaffebönorna i en torr stekpanna i 5 minuter.
 
Sjud sedan kaffebönorna och mjölken i 10 minuter. Sila mjölken. Lägg chokladen i muggarna. Häll på mjölken och rör om. Dekorera med grädde, marshmallows och lite kakao.
 
 
0 kommentarer
publicerat i Dryck
Taggar: Klingskitchen, Varm choklad, Varm choklad med smak av kaffe
Visa fler inlägg