Matklubbens Topplista
mytaste.se

Mammas pepparkakor

Min mamma har bakat pepparkakor efter samma recept i snart 50 år. Då måste det ju vara ett bra recept? Jag lovar att det är det. Och det är klart att ni ska få det!
 
75-100 figurer
 
300 g smör
1,5 dl ljus sirap
4 dl strösocker
2 tsk malen kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kryddnejlika
3 ägg
2 tsk bikarbonat
ca 1,3 liter vetemjöl
 
1. Koka upp smör, sirap, socker och kryddorna. Låt blandningen svalna. Tillsätt äggen.
 
2. Blanda bikarbonaten med hälften av mjölet, Rör ner det väl i smeten. Tillsätt resten av mjölet i omgångar. Spar lite till utbakningen. Arbeta degen slät på bakbordet.
 
3. Låt den ligga kallt ett par timmar innan den bakas ut. Ännu bättre om degen får ligga över natten. Linda in degen i folie så den inte torkar.
 
4.Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och ta ut olika figurer.
 
5. Grädda i 175 grader tills de fått fin färg 8-10 minuter.
 
6. Låt gärna kakorna svalna på plåten innan du flyttas.
0 kommentarer publicerat i Jul
Taggar: Klingskitchen, Papparkaksdeg, Pepparkakor