Matklubbens Topplista
mytaste.se

Enklaste knäcken

Detta är världens enklaste recept på knäck. Och så skönt att slippa trassla med formar som bara tippar och kladdar ihop. Smaksätt dem med det du själv känner för. Men givetvis kan du blanda i lite hackad mandel i knäcksmeten när den kokat klart så får du en mer traditionell knäck. Men annars är det bara att låta fantasin styra.... Jag gjorde med flingsalt, chiliflakes, pistagenötter och rosmarin. Jag skulle gärna testa med rosépeppar....
 
3 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
3 dl strösocker
60 g smör
 
 
Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme till 130 grader. Detta tar ca 25 minuter. Rör då och då.
 
Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö genast över vald smaksättning, låt svalna och bryt i bitar.
 
Förvaras i kyl eller frys.
 
0 kommentarer
publicerat i Godis
Taggar: Det godaste julgodiset, Enklaste knäcken, Julgodis

Kanderade äpplen

Att göra egna kanderade äpplen är både gott och enkelt. Knepet är bara att inte låta karamellen koka för länge eftersom den går färdigt när man tagit av den från värmen. Så var snabb med att bort kastullen från värmen så fort karamellen ändrat färg till gyllenbrun. Rör inte i kastrullen heller när karamellen kokar. Då blir den grumlig.
 
äpplen typ Ingrid Marie eller Aroma
 
3 dl vatten
3 dl strösocker
1 msk glykossirap
 
riven kokos, hackade pistagenötter eller mandlar till dekoration
 
1. Skölj och torka äpplena noga.
 
2. Olja in ett bakplåtspapper som de färdiga äpplena kan ställas på.
 
3. Häll det du vill dekorera äpplena med i djupa tallrikar.
 
4. Blanda glukossirap, socker och vatten i en vid kastrull. Koka upp och låt sjuda tills det har blivit till en ljus brun karamell, ca 10 min.
 
5. Ta kastrullen från värmen.
 
6. Stick en grillpinne/äppelgren i varje äpple och doppa i kokos/nötter.
 
7. Ställ de färdiga äpplena på det inoljade bakplåtspapper.
 
Låt svalna!
 
De är absolut finast nygjorda med håller i några dagar.
 
 
0 kommentarer
publicerat i Jul
Taggar: Adventsfika, Adventsmys, Julbak, Kanderade äpplen, Klingskitchen, Vinteräpplen

Saffransfudge med pistagenötter

Tycker ni om saffran? Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag gör det.... Saffran i en fisksoppa kan vara otroligt gott och saffranspannkaka är ju bland det godaste som finns! Och lussebullar....  Men den här fudgen är så god! Ni måste testa! Ge saffran en chans!
 
3 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
5 dl strösocker
3 msk glykossirap
1 pkt saffran(0,5g)
100 g vit choklad
1,5 dl pistagenötter
50 g smör
 
1. Häll strösocker, grädde, mjölk, saffran och glykossirap i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småkoka till smeten har en temperatur på 122 grader. Var jätteförsiktig på slutet! Är så lätt att det bränns.
 
2. Hacka choklad och nötter, skär smöret i kuber. Ha i det i saffransmeten. Spara lite nötter att strö ovanpå. Ha upp smeten i en form och strö över nötter. Jag brukar använda en brownieform. Låt stelna.
 
Förvaras svalt!
3 kommentarer
publicerat i Godis
Taggar: Fudge, Godis, Julgodis, Klingskitchen, Saffransfudge, Saffransfudge med pistagenötter
Visa fler inlägg