Matklubbens Topplista
mytaste.se

Marängrulle med clementin curd

Det är inte så ofta jag bakar något med clementiner. Men när jag hittade otroligt fina clementiner med bladen kvar så tänkte jag att något måste jag hitta på med dem. Så det blev en marängrulle som jag fyllde med en clementincurd. Sååå god...
 
 
 
3 st clementiner juice och skal 
1 st citroner juice och skal
1,5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
ev några droppar orange hushållsfärg
 
1. Tvätta citronen och clementinerna och torka dem. Koka upp clementinsaft samt rivet skal från clementinerna och citronen ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
 
2. Blanda ut maizenan med saften från citronen och rör ner detta i vätskan.
 
3. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills clementinkrämen tjocknar.
 
4. Häll upp den i en ren skål och låt den svalna.
 
 
5 äggvitor
275 g strösocker
2 msk majsmjöl
1 tsk vitvinsvinäger
neutral olja att smörja bakplåtspappret
lite strösocker att strö över
2 dl vispgrädde
ev. smält vit choklad att dekorera med
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
 
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa i strösockret lite i taget till en maräng. Vispa till sist i majsmjölet och vitvinsvinäger.
 
3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla med olja. Bred ut marängen.
 
4. Grädda mitt i ugnen i ca. 15-17 minuter.
 
5. Ta fram ytterligare en plåt med bakplåtspapper. Strö lite socker över marängen. Vänd upp och ner på det nya pappret. Låt plåten ligga kvar över medans marängen kallnar.
 
6. Sprid ut clemtincurden på marängen och sedan grädden. Ta hjälp av bakplåtspappret och rulla ihop den.
 
7. Dekorera ev med smält choklad och lite strössel. Jag färgade lite vit choklad orange.
 
 

Brownies

Hur gott är det inte med en riktigt kladdig brownie med massor av smarrig choklad i. Det här receptet är det väldigt mycket socker i.... Och det stämmer det skall vara så.
 
175 g smör
300 g mörk choklad (70%)
400 g strösocker
3 stora ägg rumstempererade
2 tsk vaniljextrakt
95 g kakao
125 g vetemjöl
1 nypa salt
 
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en brownieform med bakplåtspapper.
 
2. Smält smöret i mikron ihop med 100 g hackad mörk choklad. Värm 30 sekunder ta ut och vispa, upprepa tills allt är smält. Häll i strösocker vispa runt ha sedan i äggen och vaniljen.
 
3. Blanda i kakao, mjöl, salt och resten av den hackade chokladen. Spara ev lite och strö ovanpå. Blanda ihop. Det blir en rätt så tjock smet. Tryck ut den i formen och grädda i ca 30 minuter.
 
Håller sig upp till en vecka i rumstemperatur.

Varm choklad med rom och apelsin

En frostig lördag kanske är en bra dag för varm choklad. Den här varianten är med smak av rom och apelsin. vill du göra den utan alkohol så hoppa bara över rommen.
 
Idag vill jag även tipsa om den bloggkollega som gjort de absolut sötaste prinsessemlorna. Helt underbara! Inn och kika!!!
 
 
 
100 g mörk choklad (70%)
6 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 kanelstång
2 msk kakao
0,5 dl flytande honung
3/4 dl mörk rom
rivet skal av 1/2 apelsin
 
1. Hacka chokladen. Värm mjölk och grädde tillsammans med kanelstången. Vispa i kakao, honung och den hackade chokladen. Rör tills allt smält ihop.
 
2. Tillsätt rom och apelsinskal. Servera chokladen med vispad grädde.
2 kommentarer
publicerat i Dryck
Taggar: Klingskitchen, Varm choklad, Varm choklad med rom och apelsin
Visa fler inlägg