Matklubbens Topplista
mytaste.se

Sticky toffee pudding cake

-Detta inlägg är i samarbete med Fontana Food-
 
Den här kakan är så otroligt god. Fylld med massor av Fontanas goda färska dadlar. Sticky toffee pudding är ju en riktigt klassiker. Och här kommer min variant på den.
 
 
500 g Fontanas färska dadlar
5 dl vatten
2 tsk bakpulver till dadlarna
2 tsk bakpulver till smeten
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
115 g rumsvarmt smör
4 ägg
3 1/3 dl strösocker
smör till formen
 
1. Sätt igång ugnen på 175 grader. Smöra en sockerkaksform.
 
2. Ta ur kärnorna i dadlarna och hacka dem grovt. Lägg dem i en stekpanna och häll i vattnet. Koka upp dem på mediumvärme. Dra stekpannan av plattan. Ha i 2 tsk bakpulver och rör om ordetligt med en träslev.
 
3. Ha i vetemjöl, 2 tsk bakpulver och salt i en annan bunke.
 
4. Ta fram en bunke till och använd elvisp och vispa ihop socker och smör. Ha i 2 ägg och fortsätt vispa, häll därefter i hälften av mjölblandningen och hälften av dadlarna. Blanda ihop. Ha i 2 ägg till och blanda runt ordetligt därefter resten av mjölblandningen och dadlarna.
 
5. Häll smeten i formen och grädda i ca 55-60 minuter. Låt svalna.
 
Kolasås
(Toffee sauce)
 
3 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl brunt farinsocker
1 1/3 dl mörk sirap
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk salt
 
Blanda allt i en kastrull och låt koka på medelvärme i ca 15 minuter.
 
Servera kakan rumstempererad eller kall med kolasåsen
#1 - - Lotta:

Tack! Har letat efter ett bra recept på detta, och vill ha den som en stor istället för små portions. Hinner nog inte till i morgon, men det hindrar ju inte att göra det sen i veckan?