Matklubbens Topplista
mytaste.se

Shrimp saganaki

Shrimp saganaki är en av mina favoriter i det grekiska köket. Och visst kan man nästan känna hur man sitter på en resturang med blårutiga dukar vi havet när sluter ögonen och bara känner smakerna.
Här kommer receptet på min variant på denna rätt.
 
 
Vilken är din favorit i det grekiska köket?
 
 
4 msk olivolja
1 gul lök
1 tärnad röd paprika
500 g skållade skalade och grovhackade tomater
1 nypa socker
1 tsk oregano
salt och peppar
500 g räkor
3 msk bladpersilja
150 g fetaost
 
Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt löken och fräs sakta tills den är nästan genomskinlig. Häll i paprika och låt puttra i ytterligare ett par minuter.
 
Blanda i tomater, socker, oregano, salt och peppar och koka sakta 10-15 minuter tills såsen tjocknat.
 
Tillsätt räkor, persilja och hälften av fetaosten. Lägg över i en liten ugnsfast form och strö över resten av osten. gratinera i 200 grader i ca 15 minuter.
#1 - - Alexandra:

Älskar bläckfisk med en grekisk sallad! Och så älskar jag både feta, halloumi OCH saganaki. Ska det inte vara saganaki i ditt recept eller betyder det något särskilt på grekiska (dvs. att det både finns en ost som heter det, men också att det är ett ord?).

Kram och tack för ett gött recept!