Matklubbens Topplista
mytaste.se

Brownies med ett kladdigt täcke

Chokladbrownies med galet mycket choklad och ett täcke med extra allt.
 
 

Botten

125 g smör

100 g mörk choklad

3 dl strösocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

1 krm salt

2 msk kakao

150 g hackad choklad olika sorter går bra

150 g minimarshmallows

1 burk Dulce de Leche eller karamelliserad mjölk

Tryfffeltäcke

50 g hackad mörk choklad

50 g hackad mjölkchoklad

0,5 dl vispgrädde

Flingsalt

Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjöl, salt och kakao. Rör sedan i den hackade mjölkchokladen och blanda sedan smeten jämn.

Bred ut smeten i en brownieform klädd med bakplåtspapper 20x20 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 20 minuter. Ta ut kakan och strö på marshmallowsen. Sätt in kakan i ugnen och låt de precis börja smälta. Lättast att hålla koll hela tiden så de inte bränns. Ta ut kakan och bred Dulce de Leche över den. Koka upp grädden och rör ner den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred den sedan över kakan. Nu är det en enda kladdig smet ovanpå. Låt stelna innan du skär upp dem i bitar. Gärna svalt. Avsluta med lite flingsalt.

En våffeldröm

-Detta inlägg är i samarbete med Bagaren & Kocken-
 
 
 
 
Jag har länge velat ha ett våffeljärn som man kan göra riktiga belgiska våfflor. Så när jag fick chansen att testa det här våffeljärnet från Sage så blev jag överlycklig! Samtidigt började jag fundera på lite olika varianter. Provade bl.a att göra en smet på olivolja och utan socker. Det blev överaskande gott.
 
Det här våffeljärnet har allt man kan begära! Det håller koll på gräddtiden åt dig. Med några enkla knapptryck kan du välja vilken sorts våffla du vill ha och sen sköter järnet resten. Och du får en perfekt våffla varje gång!
 
 
 
Belgiska våfflor med grekisk touch
 
5 dl mjölk
1 dl olivolja
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 krm salt
2 ägg
 
Blanda ihop alla ingredienser och grädda. Servera med tomater, fetaost, kalamataoliver, rödlök, olivolja och oregano.
 
Klassiska belgiska våfflor
 
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
3 tsk bakpulver
1 krm salt
3,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
225 g smält smör
2 ägg, separerade
 
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och äggulor. Rör till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnade smöret och rör igen.
 
Vispa vitorna till ett hårt skum och blanda ner i dem i smeten.
 
Grädda och servera med grädde och bär. Pudra över florsocker.
 
Belgiska våfflor med svensk touch
 
Dessa våfflor blir lite mera som våra svenska traditionella våfflor.
 
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl mjölk
1 dl bubbelvatten
1 dl neutral olja
2 ägg
 
Blanda ihop alla ingredienser och grädda. Servera med grädde och sylt eller kanske lite nutella. Eller gör en variant med grekisk yoghurt, pistagenötter och honung.
 

Grekiska pitabröd

Alla som varit i Grekland och ätit deras otroligt goda Pita gyros vet att brödet är ju så gott. Det här receptet är lite åt det hållet. Man kan låta bli att grädda bröden för hårt och istället frysa ner dem. Så tar man upp dem ur frysen och tinar dem och steker dem i lite olivolja och lite oregano på medelvärme. De som är på bilden valde jag att grädda färdigt och sedan servera till grekisk sallad, souvlaki och tzatziki.
 
Ca 8 bröd
 
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
8 dl vetemjöl
ca 3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja + lite att pensla med
oregano
 
1. Blanda jästen, socker och 1 dl av vattnet i en liten bunke. Låt stå i 5 minuter.
 
2. Blanda mjöl och salt i en annan bunke. Häll i jästblandningen, olivoljan och ytterligare 1 dl vatten.
 
3. Arbeta in allt mjöl. Tillsätt mer vatten om det behövs
 
4. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila 1 1/2 timma.
 
5. Kavla ut bröden till små runda platta bröd.
 
6. Pensla med olivolja, strö över lite oregano och grädda i 225 grader ca 6-8 minuter.
 
 
Visa fler inlägg