Matklubbens Topplista
mytaste.se

Vaniljkaka

Ibland vill man baka något som går fort men ändå blir både gott och är en fröjd för ögat. Då passar den här kakan perfekt. Jag fyllde mitten med grädde så jag kunde dekorera den på mitten.
 
Idag vill jag även tipsa om en otroligt duktig och inspirerande bloggare här på Blogg.se. Kolla in Herr Havreflarn och hans helt fantaskiska bakverk. En kaka som jag måste testa är hans popcorntårta! Jag älskar popcorn och jag vet att många av er också gör det. In och kika vet jag! Klicka på länken...

http://herrhavreflarn.blogg.se/2015/august/choklad-och-saltad-karamelliserad-popcorntarta-konstigt-inte-alls-underbart.html

 

Vaniljkaka

1 vaniljstång

50 g smör

1 1/4 dl mjölk

2 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

Glasyr

1 dl florsocker

3 msk vatten

Färska bär att dekorera med

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Jag använde vetemjöl.

 

2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och vaniljfröna och den urskrapade vaniljstången. Låt sjuda upp. Ta från värmen och låt stå i 5 minuter. Ta upp vaniljstången. 

3. Vispa ägg och socker pösigt i ca 1 minut. Tillsätt den varma vaniljmjölken. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver. 

4. Baka kakan i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Låt den svalna en stund. Ca 15 minuter innan du stjälper upp den. 

5. Rör ihop florsocker och vatten till glasyren. Ringla över och låt stelna. 

Dekorera!