Matklubbens Topplista
mytaste.se

Mjuk pepparkaka

En otroligt god och julig kaka som doftar magiskt.
 
100 g smör
1,5 dl gräddfil
2 dl råströsocker
2 ägg
1 påse pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
1 dl lingonsylt
 
Glasyr
1,5 dl florsocker
1 msk gräddfil
några droppar röd karamellfärg
 
lingon till dekoration
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form ca 1,5 liter. Rör smör och socker pösigt.
 
2. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt gräddfilen.
 
3. Blanda mjöl, pepparkakskryddor och bikarbonat. Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet. Rör ner sylten.
 
4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
 
5. Blanda florsocker och gräddfil och färga med lite karamellfärg.
 
6. Låt kakan svalna innan du har på glasyren. Dekorera med bär.
 
 
3 kommentarer
publicerat i Jul
Taggar: Adventsfika, Adventsmys, Julkaka, Klingskitchen, Mjuk pepparkaka, Pepparkaka

Mörk chokladfuge med chili och havssalt

Som ni kanske förtått så gillar jag att göra julgodis och speciellt fudge. Det finns ju så otroligt många varianter man kan göra. Den här varianten är otroligt god med bitterheten från den mörka chokladen, hettan från chilin och sältan från havssaltet. Testa!
 
 
 
3 dl grädde
4 dl socker
50 g smör
4 msk ljus sirap
200 g mörk choklad 70%
1 msk glykos
chiliflakes efter tycke och smak
havssalt
 
 
 1. Blanda grädde, socker, och sirap i en tjockbottnad kastrull. Rör tills det börjar koka. Använd termometer och koka smeten till 115 grader.
 
2. Dra av kastrullen från värmen och rör tills det slutat koka för att det inte ska bränna fast i botten. Rör ner glykosen, smöret, chiliflakes,havssalt och chokladen och rör tills chokladen smält.
 
3. ´Häll upp smeten i en rostfri skål och vispa med elvisp till smeten blivit tjock. Tryck ut smeten i en form. Låt svalna. Gärna i kylen. Skär i rutor.
 
Förvaras svalt.
0 kommentarer
publicerat i Godis
Taggar: Chilifudge, Det godaste julgodiset, Fudge, Jul, Julgodis, Klingskitchen, Mörk chokladfudge, Mörk chokladfudge med chili och havssalt

Popcornfudge

Jag vet att det är fler som gillar popcorn! Jag älskar popcorn och funderar alltid på nya recept. Den här fudgen är otroligt god. De salta popcornen i kombination med den söta fudgen är en riktigt smarrig kombination.
 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl glykossirap
50 g smör
100 g vit choklad
 Popcorn att ha i och ovanpå (saltade)
 
Blanda grädde, socker, glykossirap och ev lite salt (beror lite på hur salta popcornen är) i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under omrörning 15-20 min, tills smeten har temperatur på 122 grader. Ta kastrullen från från värmen och låt svalna något. Skär smöret i tärningar och rör ner i smeten tillsammans med den hackade chokladen. Blanda till sist i popcorn och blanda runt. Hur mycket väljer du själv. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Ha på popcorn ovanpå också. Ju mindre form ju tjockre blir de. Låt svalna.
 
2 kommentarer
publicerat i Godis
Taggar: Bakblogg, Det godaste julgodiset, Fudge, Godis med popcorn, Jul, Julgodis, Klingskitchen, Popcornfudge, Popcorngodis
Visa fler inlägg