Matklubbens Topplista
mytaste.se

Fläderchampagne

Jag måste ju erkänna att jag var lite skeptisk när jag skulle göra den här fläderchampagnen. Frågan var ju om det skulle bli några bubblor. Men det blev det! Tror dock inte det blev någon alkohol men den var riktigt god. Som en mindre söt bubblande flädersaft.
 
2 liter
 
20 st fläderblomklasar
1,5 dl färskpressad citronjuice
rivet skal från 2-3 citroner
2,5 dl strösocker
1,5 msk äppelcidervinäger
2 liter vatten
 
Rensa flädern. Skala citronerna med en potatisskalare. Blanda citronskal och juice med socker, vinäger och vatten i en stor bunke. Tillsätt fläder.
 
Täck med en silduk och gummisnoddar. Låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn.
 
Sila genom en silduk och buteljera på glas eller plastflaskor. Lämna luft på ca 5 cm i flaskhalsen.
 
Låt flaskorna stå framme i rumstemperatur 3-5 dagar. Kontrollera en av flaskorna efter 2 dagar för att se om den kolsyrats. Ställ in i kylen när drycken är kolsyrad för att avstanna jäsningen.
 
 
 
 
En kommentar
publicerat i Dryck
Taggar: Dryck, Fläder, Fläderchampagne, Klingskitchen, Sommardryck

Jordgubbscurd

Jordgubbscurd är otroligt gott. Passar utmärkt som tårtfyllning eller som ett lyxigt tillbehör till frukosten.
 
 
 
150 g jordgubbar
3 msk pressad lime
2 tsk rivet limeskal
0,5 dl + 1 dl strösocker
3 äggulor
100 g smör, i tärningar
 
1. Skiva jordgubbarna. Koka dem med limeskal, limesaft och 0,5 dl strösocker ca 5 minuter. Mixa dem och låt svalna.
 
2. Vispa äggulor med 1 dl strösocker pösigt i en kastrull. Rör ner jordgubbspurén. Värm på låg värme under omrörning tills krämen nästa sjuder. Ta av från plattan när smeten tjocknat.
 
3. Rör ner smöret lite i taget. Häll upp i en burk och låt kallna i kylen.
 
 

Frusen jordgubbscheesecake

Det börjar närma sig midsommar. Tiden går lite för fort just nu man hinner inte ta tillvara allt. Syrenen har blommat över och flädern står i full blom. Men det är bara att passa på att njuta.
 
Här kommer ett recept som passar jättebra till midsommar. Jordgubbar och citron är en riktigt bra kombination.
 
1 paket fyllda citronkex ca 170 g
60 g smält smör
200 g jordgubbar
1 3/4 dl strösocker
saft från 1/2 citron
skal från 1 citron
250 g mascarpone
300 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
 
jordgubbar och blommor till dekoration
 
Mixa kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i botten på en springform. Ställ i frysen.
 
Mixa jordgubbar, socker, citronsaft och citronskal till en puré. Ställ åt sidan.
 
Vispa mascarpone, philadelphia och grädden krämigt. Tillsätt jordgubbspurén och vispa till en jämn smet. Häll i formen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen över natten.
 
Ta ut den ca 30 minuter innan den skall ätas.
 
Dekorera med blommor och bär.
 
0 kommentarer
publicerat i Dessert
Taggar: Bakblogg, Cheesecake, Dessert, Fika, Frusen jordgubbscheesecake, Jordgubbar, Sommardessert
Visa fler inlägg