Matklubbens Topplista
mytaste.se

Sockerkaka med farin och salt kolaglasyr

Idag har det varit en riktigt fin vinterdag. Efter att ha börjat dagen med en promenad i snön och en smaskig frukost så blev det lite bakning. En sockerkaka med farinsocker och en kolaglasyr smaksatt med lite havssalt.
 
Sockerkaka med farin:
 
3 ägg
2 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g smör, smält
1,5 dl mjölk
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, farinsocker och strösocker pösigt i en bunke.
 
2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggblandningen tillsammans med smör och mjölk. Rör ihop allt till en slät smet.
 
3. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
 
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40-45 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
 
Kolaglasyr:
 
1,5 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
1 msk smör
 
Koka grädde, sirap och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten småputtra, under omrörning, tills den tjocknar - det tar ca 15 minuter. Blanka av smeten med en klick smör. Häll kolaglasyren över den avsvalnade kakan. Strö ev lite flingsalt över.
 
0 kommentarer publicerat i Kakor och bullar
Taggar: Bakblogg, Klingskitchen, Salt kolaglasyr, Sockerkaka, Sockerkaka med farin