Matklubbens Topplista
mytaste.se

Indisk kycklinggryta

Den här kycklinggrytan passar perfekt som en lite festligare vardagsmiddag. Otroligt snabbt och enkelt recept.
 
 
500 g kycklingfilé
olja att steka i
200 g kokosmjölk
400 g passerade tomater
 
Kryddpasta:
 
100 g cashewnötter
2 msk rapsolja
2 msk riven färsk ingefära
1 msk garam masala
1 tsk malen spiskummin
2 msk flytande honung
1 tsk salt
 
1. Börja med kryddpastan och mixa alla ingredienser till en tjock smet.
 
2. Skär kycklingfiléerna i kuber, ca 3x3 cm.
 
3. Värm lite olja i en stekpanna och fräs kycklingen med kryddpastan.
 
4. Tillsätt kokosmjölken och de passerade tomaterna och låt puttra på medelvärme ca 15 minuter.
 
5. Servera med ris, naanbröd och yoghurtraita.
 
Yoghurtraita
 
1 dl turkisk yoghurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
1 knippe mynta
1 nypa mald spiskummin
 
Blanda yoghurt med urkärnad och finhackad gurka, finhackad mynta, riven vitlök och spiskummin.
En kommentar
publicerat i Varmrätter
Taggar: Indisk kycklinggryta, Klingskitchen, Kyckling, Kycklinggryta, Matblogg, Vardagsmat

Varm choklad på mormors vis

Vissa dofter och smaker glömmer man aldrig. För mig är det här något jag förknippar med min mormor och morfar när jag var barn. De hade aldrig oboy utan där fick man röra ihop sin egen varma choklad med kakao, grädde och lite socker i. Och självklart var det frestande att äta upp alltihop redan där innan man slog på den varma mjölken. I min variant har jag lyxat till den lite ytterligare med vispad grädde, minimarshmallows och kanel.
 
0,5 msk kakao
1 msk strösocker
0,25 dl grädde
2 dl mjölk
 
Häll kakao och socker i en tekopp. Häll över grädde och rör till en smet. Häll sedan över varm mjölk och rör om. Dekorera om du vill!
34 kommentarer
publicerat i Dryck
Taggar: Klingskitchen, Mormors varma choklad, Varm choklad, Varm choklad på mormors vis, Varm choklad som mormor gjorde

Sockerkaka med farin och salt kolaglasyr

Idag har det varit en riktigt fin vinterdag. Efter att ha börjat dagen med en promenad i snön och en smaskig frukost så blev det lite bakning. En sockerkaka med farinsocker och en kolaglasyr smaksatt med lite havssalt.
 
Sockerkaka med farin:
 
3 ägg
2 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g smör, smält
1,5 dl mjölk
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, farinsocker och strösocker pösigt i en bunke.
 
2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggblandningen tillsammans med smör och mjölk. Rör ihop allt till en slät smet.
 
3. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
 
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40-45 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
 
Kolaglasyr:
 
1,5 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
1 msk smör
 
Koka grädde, sirap och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten småputtra, under omrörning, tills den tjocknar - det tar ca 15 minuter. Blanka av smeten med en klick smör. Häll kolaglasyren över den avsvalnade kakan. Strö ev lite flingsalt över.
 
Visa fler inlägg