Matklubbens Topplista
mytaste.se

Indisk kycklinggryta

Den här kycklinggrytan passar perfekt som en lite festligare vardagsmiddag. Otroligt snabbt och enkelt recept.
 
 
500 g kycklingfilé
olja att steka i
200 g kokosmjölk
400 g passerade tomater
 
Kryddpasta:
 
100 g cashewnötter
2 msk rapsolja
2 msk riven färsk ingefära
1 msk garam masala
1 tsk malen spiskummin
2 msk flytande honung
1 tsk salt
 
1. Börja med kryddpastan och mixa alla ingredienser till en tjock smet.
 
2. Skär kycklingfiléerna i kuber, ca 3x3 cm.
 
3. Värm lite olja i en stekpanna och fräs kycklingen med kryddpastan.
 
4. Tillsätt kokosmjölken och de passerade tomaterna och låt puttra på medelvärme ca 15 minuter.
 
5. Servera med ris, naanbröd och yoghurtraita.
 
Yoghurtraita
 
1 dl turkisk yoghurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
1 knippe mynta
1 nypa mald spiskummin
 
Blanda yoghurt med urkärnad och finhackad gurka, finhackad mynta, riven vitlök och spiskummin.
En kommentar
publicerat i Varmrätter
Taggar: Indisk kycklinggryta, Klingskitchen, Kyckling, Kycklinggryta, Matblogg, Vardagsmat

Sockerkaka med farin och salt kolaglasyr

Idag har det varit en riktigt fin vinterdag. Efter att ha börjat dagen med en promenad i snön och en smaskig frukost så blev det lite bakning. En sockerkaka med farinsocker och en kolaglasyr smaksatt med lite havssalt.
 
Sockerkaka med farin:
 
3 ägg
2 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g smör, smält
1,5 dl mjölk
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, farinsocker och strösocker pösigt i en bunke.
 
2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggblandningen tillsammans med smör och mjölk. Rör ihop allt till en slät smet.
 
3. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
 
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40-45 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.
 
Kolaglasyr:
 
1,5 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
1 msk smör
 
Koka grädde, sirap och vaniljsocker i en kastrull. Låt smeten småputtra, under omrörning, tills den tjocknar - det tar ca 15 minuter. Blanka av smeten med en klick smör. Häll kolaglasyren över den avsvalnade kakan. Strö ev lite flingsalt över.
 

Fonduesåser

Här kommer några riktigt goda såser som passar superbra till fondue. Det finns inte så mycket som slår en mysig fondueafton. Alla får välja själva vad de vill äta och man kan sitta och äta länge. Vi brukar använda olja i vår gryta men man kan även använda buljong.
 
Rhode island-sås
 
1 dl vispgrädde
 1,5 dl gräddfil
1 dl majonäs
0,5 dl chilisås
Tabasco
1 krm salt
0,5 tsk konjak
1/2 finhackad röd paprika
2 msk finhackad bladpersilja
 
1. Vispa grädden, Blanda med majonäs, gräddfil och chilisås.
2. Smaka av med salt och par droppar tabasco och konjak.
3. Blanda i paprikan och persiljan.
 
Kall bearnaisesås
 
1 st finhackad scharlottenlök
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 msk vitvinsvinäger
4 tsk torkad dragon
0,5 dl finhackad persilja
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
1 krm vitpeppar
salt
 
Finhacka scharlottenlöken och blanda ihop med övriga ingredienser. Låt den gärna stå i kylskåp ett par timmar innan den skall serveras.
 
Tartarsås
 
2 dl majonäs
1 msk finhackade cornichons
1 msk finhackad kapris
1 st finhackad scharlottenlök
salt och svartpeppar
 
Blanda majonäs med finhackade cornichoner, finhackad kapris och finhackad scharlottenlök. Smaka av med salt och peppar.
 
Vitlökssås
 
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar
 
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
 
 
Visa fler inlägg