Matklubbens Topplista
mytaste.se

Apfelstrudel

Jag blev bara toksugen på apfelstrudel. Har inte ätit det sen jag var i Österike för väldigt många år sedan. Och det här receptet är så snabbt och enkelt. Visst kan man tycka ibland att det är fusk att använda färdigköpt smördeg. Men det får man. Tänk att du få oväntade fikagäster. Då är det här ett perfekt recept.
 
1 st färdigköpt smördeg
3 st små äpplen
0,5 dl russin
1 msk kanel
3 msk socker
1 dl nötter gärna pistachnötter
1 st ägg
vispgrädde och florsocker
 
1. Rulla ut smördegen på en plåt. Pensla uppvispat ägg på kanterna. Skär äpplena i tunna skivor och lägg i mitten på degen, strö över socker, kanel, russin och nötter.
 
2. Vik långsidorna över fyllningen och nyp ihop skarven på mitten. Kläm till kortsidorna med en gaffel och pensla med uppvispad ägg.
 
3. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader tills den är gyllenbrun. Låt kallna, sikta över florsocker och servera med vispad grädde.

Grekiskt olivbröd

Som ni kanske märkt så gillar jag Grekland och grekisk mat. Här kommer ett recept på ett olivbröd. Bakat på olivolja och smaksatt med oregano.
 
50 g jäst
ljummet vatten
1 kg vetemjöl
1 tsk salt
1 msk torkad oregano
0,75 dl olivolja
3 dl kalamataoliver
sesamfrön
 
Blanda jäst med lite ljummet vatten. Tillsätt vetemjöl, salt, oregano och olivolja och blanda. Häll i så mycket ljummet vatten det behövs. Degen skall kännas mjuk och elastisk.
 
Häll i de hackade oliverna och rör om ordentligt. Låt degen jäsa under duk 30 minuter.
 
Dela degen i tre lika stora delar och forma dem till avlånga limpor.
 
Pensla med lite olivolja och strö över sesamfrön. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter.
 
Grädda brödet i 200 grader i 30-40 minuter.
 

Stora räkor med vitlök och chili

Det här är bland det godaste som finns och det doftar ljuvligt.
 
500 g stora räkor
4 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 dl olivolja
1 knippe bladpersilja
salt
ev. chiliflakes
 
1. Skala och hacka vitlöken, kärna ur och hacka chilin och fräs allt sakta på svag värme i olivoljan i en stekpanna. Rör under tiden, ca 2 minuter tills vitlöken och chilin är blanka och mjuka.
 
2. Öka värmen och häll i räkorna och rör om och stek ca 2 minuter tills de blivit vacker rosa om du använt råa räkor annars räcker det att de blivit varma.
 
3. Smaka av med salt och ev. lite chiliflakes. Vänd ner lite bladpersilja och strö resten över räkorna.
 
4. Servera med bröd. Eller vänd ner dem i pasta.
 
Visa fler inlägg