Matklubbens Topplista
mytaste.se

Julig apelsintårta

Det bästa med att fylla år är att jag får baka en tårta. Men när man som jag fyller endast några dagar före jul så är det lätt att det blir något julinspirerat. Så även i år.
 
 
Apelsinbotten
 
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
rivet skal från 1/2 apelsin
kokosflingor till formen
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form och ha i kokosflingor.
 
2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
 
3. Värm vattnet så det blir ljummet  och blanda det med ägg och sockerblandningen.
 
4. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten.
 
5. Tillsätt rivet apelsinskal  och blanda försiktigt. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i ca 50-55 minuter.
 
Apelsincurd
 
25 g smör
3/4 dl strösocker
2 äggulor
rivet skal och saft av 1 apelsin
 
 
 
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner socker, äggulor och apelsinsaft. Låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen börjar tjockna. Rör ner apelsinskalet. Låt svalna.
 
Frostning
 
300 g vispgrädde
300 g mascarpone
100 g florsocker
skal från 1 apelsin
 
Vispa grädden, när den börjar tjockna så ha i mascarpone, florsocker och apelsinskal och vispa ihop till en jämn smet.
 
 
Frostade bär, frukter och grankvistar gör du så här:
 
Vispa lite äggvita lite lätt. Pensla bären och strö över lite strösocker. Låt torka.
 
Jag skar botten så det blev 3 delar. Två lager hade jag apelsincurd och frosting på och frosting runt om.
 
En kommentar publicerat i Tårtor
Taggar: Apelsintårta, Julig apelsintårta, Jultårta, Klingskitchen
#1 - - JUNITJEJ:

Den ser så god ut!