Matklubbens Topplista
mytaste.se

Fransk nougat

Att göra egen fransk nougat kan vara lite knixigt. Det gäller att inte tappa koncentationen för det kan gå väldigt snabbt. Men med en termometer så kommer du klara det utan problem.
 
1,5 dl sötmandel
1 dl pistagenötter
5 dl strösocker
1 krm salt
1,5 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
2 äggvitor
 
2 msk florsocker och 2 msk maizena att rulla dem i
matolja att smörja bakplåtspappret
 
1. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Täck en form ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Olja in pappret.
 
2. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull.
 
3. Låt koka upp och koka  kraftigt utan lock till termometern visar 140 grader. Undvik att röra för mycket. Dra kastullen från plattan.
 
4. Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke.
 
5. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka till 150 grader. Vispa omedelbart ner sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle. Vispa kraftigt tills äggvitan och sockerlagen är väl blandad. Men vispa inte för länge! Högst 3 minuter.
 
6. Vänd ner mandeln och pistagenötterna. Jag rostade inte pistagenöttera utan använde dem naturella. Häll nougaten i formen och låt stelna i rumstemperatur ca 6 timmar.
 
7. Skär nougaten i bitar med en oljad kniv. Blanda florsocker och maizena doppa nougaten i.
 
Förvara dem i en burk med tätslutande lock.
 
 
0 kommentarer publicerat i Godis
Taggar: Det godaste julgodiset, Fransk nougat, Godis, Klingskitchen