Matklubbens Topplista
mytaste.se

Julig apelsintårta

Det bästa med att fylla år är att jag får baka en tårta. Men när man som jag fyller endast några dagar före jul så är det lätt att det blir något julinspirerat. Så även i år.
 
 
Apelsinbotten
 
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
rivet skal från 1/2 apelsin
kokosflingor till formen
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form och ha i kokosflingor.
 
2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
 
3. Värm vattnet så det blir ljummet  och blanda det med ägg och sockerblandningen.
 
4. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten.
 
5. Tillsätt rivet apelsinskal  och blanda försiktigt. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i ca 50-55 minuter.
 
Apelsincurd
 
25 g smör
3/4 dl strösocker
2 äggulor
rivet skal och saft av 1 apelsin
 
 
 
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner socker, äggulor och apelsinsaft. Låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen börjar tjockna. Rör ner apelsinskalet. Låt svalna.
 
Frostning
 
300 g vispgrädde
300 g mascarpone
100 g florsocker
skal från 1 apelsin
 
Vispa grädden, när den börjar tjockna så ha i mascarpone, florsocker och apelsinskal och vispa ihop till en jämn smet.
 
 
Frostade bär, frukter och grankvistar gör du så här:
 
Vispa lite äggvita lite lätt. Pensla bären och strö över lite strösocker. Låt torka.
 
Jag skar botten så det blev 3 delar. Två lager hade jag apelsincurd och frosting på och frosting runt om.
 
En kommentar
publicerat i Tårtor
Taggar: Apelsintårta, Julig apelsintårta, Jultårta, Klingskitchen

Popcornfudge med Dulce de leche

Kom på att jag glömt och skriva receptet på den här varianten på popcornfudge. Jag använde mörk choklad och de smakade väldigt mycket mörk choklad. Är du inte så förtjust i det så byt ut den mot mjölkchoklad eller byt ut en del.
 
1 burk kondenserad sötat mjölk, Dulce de leche (397 g)
400 g hackad mörk choklad
25 g smör
popcorn ca. 5 dl
 
1. Värm upp den kondenserade mjölken på medelvärme. Blanda sedan ner den hackade chokladen och smöret. Blanda ordentligt och vänd sedan ner popcorn. Spara några popcorn och ha ovanpå och toppa med lite flingsalt.
 
Låt stelna och skär i rutor.
2 kommentarer
publicerat i Godis
Taggar: Det godaste julgodiset, Godis med popcorn, Klingskitchen, Popcornfudge, Popcornfudge med dulce de leche

Vit chokladsockerkaka med polkagrisfrosting

Polkagris och vit choklad i en jättegod kombination.
 
100 g vit choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
100 g smör smält och avsvalnat
0,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
kokosflingor till formen
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen.
 
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och rör ner det i äggsmeten ihop med mjölken och smöret. Blanda ner den hackade chokladen och rör ihop till en smet.
 
3. Smörj en form och ha i kokosflingor och skaka runt. Formen skall rymma ca 1,5 liter.
 
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca. 35-40 minuter. Låt svalna.
 
Polkagrisfrosting
 
150 g vit choklad
150 g smör
3 dl florsocker
kokosflingor
polkagrisar
 
Smält chokladen i mikron eller över vattenbad
 
Vispa smöret och florsocker fluffigt. Vispa ner chokladen, lite i taget. Blanda i krossade polkagrisar efter smak.
 
Bred över kakan och strö över polkagris och kokosflingor.
0 kommentarer
publicerat i Jul
Taggar: Julkaka, Klingskitchen, Polkagriskaka, Vit chokladsockerkak med polkagrisfrosting, Vit chokladsockerkaka
Visa fler inlägg