Matklubbens Topplista
mytaste.se

Rosa chokladmousse

Nyår börjar närma sig och jag vet faktiskt inte vad jag ska göra för dessert men kanske det bli de här... Så otroligt gott.
 
4 st glas
 
4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
4 äggulor
1 krm röd karamellfärg
Ev grädde till garnering
 
 
Börja med att vispa grädden. Hacka chokladen och smält den i mikron eller vattenbad. Den ska bara precis bli mjuk. Rör sedan så den smälter. Rör ihop äggulorna i en skål. Tillsätt sedan chokladen och rör ordentligt. Blanda sedan i grädden lite i taget och rör ordetligt så att det blandar sig. Rör i karamellfärg. Häll upp i glas. Låt stå i kyl 2-3 timmar.
 
Kanten på glasen gör du genom att blöta kanten tex med en limeskiva. Blanda strösocker med karamellfärg och doppa glaset i detta.
En kommentar
publicerat i Dessert
Taggar: Chokladmousse, Dessert, Klingskitchen, Nyårs dessert, Rosa chokladmousse

Julig apelsintårta

Det bästa med att fylla år är att jag får baka en tårta. Men när man som jag fyller endast några dagar före jul så är det lätt att det blir något julinspirerat. Så även i år.
 
 
Apelsinbotten
 
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
rivet skal från 1/2 apelsin
kokosflingor till formen
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form och ha i kokosflingor.
 
2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
 
3. Värm vattnet så det blir ljummet  och blanda det med ägg och sockerblandningen.
 
4. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten.
 
5. Tillsätt rivet apelsinskal  och blanda försiktigt. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i ca 50-55 minuter.
 
Apelsincurd
 
25 g smör
3/4 dl strösocker
2 äggulor
rivet skal och saft av 1 apelsin
 
 
 
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner socker, äggulor och apelsinsaft. Låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen börjar tjockna. Rör ner apelsinskalet. Låt svalna.
 
Frostning
 
300 g vispgrädde
300 g mascarpone
100 g florsocker
skal från 1 apelsin
 
Vispa grädden, när den börjar tjockna så ha i mascarpone, florsocker och apelsinskal och vispa ihop till en jämn smet.
 
 
Frostade bär, frukter och grankvistar gör du så här:
 
Vispa lite äggvita lite lätt. Pensla bären och strö över lite strösocker. Låt torka.
 
Jag skar botten så det blev 3 delar. Två lager hade jag apelsincurd och frosting på och frosting runt om.
 
En kommentar
publicerat i Tårtor
Taggar: Apelsintårta, Julig apelsintårta, Jultårta, Klingskitchen

Saffranspannkakor

Gillar ni saffran måste ni testa de här. Servera med granatäppelkärnor och lättvispad grädde så otroligt gott. Passar jättebra i juletid men även annars.
 
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran 0,5 g
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör
 
Blanda alla torra ingredienser, rör ner mjölken. Vispa ner äggen och det smälta smöret.
 
Grädda på medelvärme.
 
Visa fler inlägg