Matklubbens Topplista
mytaste.se

Espressokladdkaka med baileysgrädde

Ibland kan det vara roligt att servera en  kladdkaka lite festligare. Här valde jag att skära små bitar av kakan och varva med baileysgrädde och björnbär i glas.

 

250 g vit choklad

200 g smör

3 ägg

2,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

0,5 dl starkt kaffe

kokos till formen

 Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i chokladen, kaffe och mjöl. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. Ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen  av ugnen 30-35 min.

 Bailysgrädde

3 dl vispgrädde

1 msk baileys

 Vispa grädden och blanda med Baileys

 
0 kommentarer
publicerat i Kladdkaka
Taggar: Baka, Bakblogg, Espressokladdkaka, Kladdkaka, Klingskitchen, Vit kladdkaka

Äppelbullar med smörstekta äpplen och mandelmassa

Visst känns det lite tråkigt när hösten kommer och det blir kallt och mörkt.... Men ändå älskar jag hösten. Luften blir alldeles klar och äpplena börjar mogna. Äpplen, kanel och smör är en oslagbar kombination! De här bullarna som dessutom innehåller mandelmassa blir så otroligt saftiga.
 
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
150 mjukt smör
1 ägg
10-12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
4 medelstora äpplen
2 msk kanel
100 g smör
1 dl strösocker
2 dl riven mandelmassa
 
ägg att pensla med och pärlsocker
 
Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
 
Tillsätt socker, smör och ägg och rör ihop.
 
Arbeta sedan i mjölet lite åt gången tills degen blir smidig.
 
Låt jäsa under bakduk 60 minuter.
 
Hacka äpplen i små, små tärningar.
 
Stek i lite smör några minuter och tillsätt sedan resten av smöret, sockret, kanelen och den rivna mandelmassan.
 
Kavla ut degen och bred på äppelblandningen.
 
Rulla ihop degen och skär bullarna i bitar precis som vanligt. Lägg dem i formar.
 
Låt jäsa i 60 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter.
 
 
6 kommentarer
publicerat i Kakor och bullar
Taggar: Baka, Bakblogg, Klingskitchen, Mandelmassa, Äppelbullar, Äppelbullar med smörstekta äpplen och mandelmassa

Vitlöksrostade räkor med cocktailsås

De här räkorna är så otroligt goda! Ihop med cocktailsåsen med smak av pepparrot blir det så gott att man inte kan sluta äta dem.......
 
1 kg räkor
3-4 vitlöksklyftor, riven eller pressad
4 msk olivolja
0,5 tsk chiliflakes
1 tsk torkad basilika
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Blanda ihop alla ingredienser i en skål och blanda runt.
 
Häll ut räkorna på en plåt med bakplåtspapper och kör dem i ugnen i 8-10 minuter.
 
Dekorera med lite färsk basilika.
 
Amerikansk cocktailsås
 
3 dl chilisås
0,5 msk Worcestershiresås
1 msk citronsaft
3 msk färsk riven pepparrot
några stänk tabasco
salt och peppar
 
Rör ihop alla ingredienserna och låt den stå och dra en stund.
0 kommentarer
publicerat i Förrätter/smårätter
Taggar: Amerikansk cocktailsås, Foodblog, Klingskitchen, Matblogg, Räkor, Vitlöksrostade räkor med cocktailsås, cocktailsås
Visa fler inlägg