Matklubbens Topplista
mytaste.se

Espressokladdkaka med baileysgrädde

Ibland kan det vara roligt att servera en  kladdkaka lite festligare. Här valde jag att skära små bitar av kakan och varva med baileysgrädde och björnbär i glas.

 

250 g vit choklad

200 g smör

3 ägg

2,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

0,5 dl starkt kaffe

kokos till formen

 Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i chokladen, kaffe och mjöl. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. Ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen  av ugnen 30-35 min.

 Bailysgrädde

3 dl vispgrädde

1 msk baileys

 Vispa grädden och blanda med Baileys

 
0 kommentarer
publicerat i Kladdkaka
Taggar: Baka, Bakblogg, Espressokladdkaka, Kladdkaka, Klingskitchen, Vit kladdkaka

Äppelbullar med smörstekta äpplen och mandelmassa

Visst känns det lite tråkigt när hösten kommer och det blir kallt och mörkt.... Men ändå älskar jag hösten. Luften blir alldeles klar och äpplena börjar mogna. Äpplen, kanel och smör är en oslagbar kombination! De här bullarna som dessutom innehåller mandelmassa blir så otroligt saftiga.
 
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
150 mjukt smör
1 ägg
10-12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
4 medelstora äpplen
2 msk kanel
100 g smör
1 dl strösocker
2 dl riven mandelmassa
 
ägg att pensla med och pärlsocker
 
Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
 
Tillsätt socker, smör och ägg och rör ihop.
 
Arbeta sedan i mjölet lite åt gången tills degen blir smidig.
 
Låt jäsa under bakduk 60 minuter.
 
Hacka äpplen i små, små tärningar.
 
Stek i lite smör några minuter och tillsätt sedan resten av smöret, sockret, kanelen och den rivna mandelmassan.
 
Kavla ut degen och bred på äppelblandningen.
 
Rulla ihop degen och skär bullarna i bitar precis som vanligt. Lägg dem i formar.
 
Låt jäsa i 60 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 10-12 minuter.
 
 
7 kommentarer
publicerat i Kakor och bullar
Taggar: Baka, Bakblogg, Klingskitchen, Mandelmassa, Äppelbullar, Äppelbullar med smörstekta äpplen och mandelmassa

Italiensk citron och mandelkaka

Det blev lite semester från bloggen och receptskrivandet. Men jag ska försöka att ta igen det och få ut alla recept som jag lovat. Först ut är den här otroligt saftiga och goda citron och mandelkakan  som dessutom är glutenfri.
 
 
300 g mandelmjöl
200 g vit choklad
2 msk mjölk
180 g mjukt smör
130 g strösocker
4 st ägg (separerade)
citronskal från 3 citroner
4 msk citronsaft
 
1. Sätt igång ugnen på 175 grader.
 
2. Smält den vita chokladen i mikron eller i ett vattenbad.
 
3. Rör smöret med 100 g av sockret pösigt.
 
4. Ha i citronskal, mjölk, äggulor och citronsaft och rör ihop. Ha sedan i mandelmjölet och chokladen och blanda.
 
 
5. Vispa i en annan skål äggvitorna. Vispa till ett hårt skum och ha sedan i de återsående 30 g strösocker och vispa en stund till.
 
6. Blanda sedan i äggvitesmeten i mandelsmeten och rör ihop till en jämn smet.
 
7. Smörj en springform. Ha gärna bakplåtspapper i botten. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca. 40-45 minuter.
 
Pudra lite florsocker över före servering.
 
 
En kommentar
publicerat i Kakor och bullar
Taggar: Bakblogg, Citronkaka, Citronkaka, Glutenfritt, Italiensk citron och mandelkaka, Klingskitchen, Mandelkaka
Visa fler inlägg