Matklubbens Topplista
mytaste.se

Citronfudge

Surt och sött i en härlig kombination som bara smälter i munnen.
 
 
1,5 dl socker
1,5 dl vispgrädde
1 dl glykossirap
50 g smör
1 msk pressad citronjuice
100 g vit choklad
1 citron, rivet skal
lite gul karamellfärg om du vill
 
1. Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull, koka på svag värme under omrörning ca 15 minuter.
 
2. Stäng av spisen. Rör i smöret och citronjuicen. Hacka chokladen i småbitar och rör ner den. Blanda i det rivna citronskalet och ev några droppar gul karamellfärg.
 
3. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Låt svalna. Skär dem i bitar när de stelnat.
 
Förvaras kallt!
 
En kommentar
publicerat i Godis, Jul;
Taggar: Adventsfika, Bakning, Citronfudge, Fudge, Jul, Julgodis, Klingskitchen

Pepparkaksdrömmar

Sitter vid köksbordet och dricker kaffe. Den lilla snö som fanns har börjat smälta och det är grått och trist. Tur att det börjar närma sig advent och alla julbelysningar kommer upp och lyser upp vår värld. Idag bjuder jag på ett recept på drömmar med smak av pepparkakskryddor och jul. En perfekt julkaka som smälter i munnen.
 
 
75 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker 
0,5 dl neutral olja
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornsalt
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskryddor
 
1. Sätt igång ugnen på 150 grader.
 
2. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt olja och rör smeten pösig.
 
3. Blanda mjöl, hjorthornssalt, vaniljsocker och pepparkakskryddor. Rör ner det i smeten.
 
4. Rulla till små bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
 
5. Grädda i mitten av ugenen ca 15 minuter. Öppna inte luckan! Då sjunker de ihop!
 
0 kommentarer
publicerat i Jul, Kakor och bullar;
Taggar: Adventsfika, Adventsmys, Bakrecept, Drömmar, Julkakor, Kakor, Kakrecept, Klingskitchen, Pepparkaksdrömmar

Godaste fruktkakan

Jag har länge tänkt att jag skulle baka en riktig fruktkaka med smak av alpelsin, nötter och konjak. Jag tänkte att den nog skulle bli rätt så god. Men den överträffade mina förväntningar. Det blev en sån där kompakt, saftig kaka som man bara drömmer om.
 
100 g röda cocktailbär
100 g russin
100 g kakfyllning eller suckat
50 g torkade tranbär
50 g torkade fikon
50 g aprikoser
100 g torkade dadlar
1/2 dl pressad apelsin
1/2 dl konjak
1 apelsin
1 citron
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g skalade pistaschnötter
50 valnötter
 
1. Blanda frukten med apelsin och konjak. Låt dra ca 30 min. Eller gärna längre tid.
 
2. Sätt ugnen på 150 grader, Skölj apelsin och citron noga i ljummet vatten. Riv skalet.
 
3. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt emellan.
 
4. Sila ner saften från citronen och apelsinen i smörsmeten. Tillsätt apelsin och citronskal.
 
5. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör i frukt och nötter. Vänd ner mjöl- och fruktblandningen i smörsmeten.
 
6. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kakan svalna i formen. Linda in kakan i plastfolie och ställ i kylen minst 1 dygn innan den skall serveras. Ha gärna på lite extra apelsinsaft en gång.
 
 
0 kommentarer
publicerat i Jul, Kakor och bullar;
Taggar: Adventsfika, Adventsmys, Bakblogg, Bakning, Bakrecept, Fruktkaka, Godaste fruktkakan, Jul, Julkaka, Klingskitchen, Nötkaka
Visa fler inlägg