Matklubbens Topplista
mytaste.se

Chokladmousse

En helt suveränt god chokladmousse.

 

6 portioner

175 g Marabou mjölkchoklad

2 st japp á 60 g

4 äggulor

3 msk socker

1 krm salt

4 dl grädde

1. Grovhacka mjölkchokladen och japp. Smält detta i en skål i vattenbad och rör till en jämn smet.

2. Vispa äggulorna, sockret och saltet fluffigt. Blanda med chokladsmeten och låt svalna något.

3. Vispa grädden styv. Rör ner en fjärdedel av grädden i smeten och vänd sedan ner resten.

4. Lägg upp i skålar och ställ i kylskåp att stelna.

Chokladpaj

En otroligt god paj som man kan dekorera efter säsong.

 

3 dl vetemjöl

2 msk socker

1 ägg

150 g kylskåpskallt smör

Fyllning:

300 g choklad av valfri sort

2 st ägg

4 st äggulor

0,5 dl strösocker

Till servering: 

lättvispad grädde

1. Mixa ihop degen i en matberedare eller nyp ihop den med fingrarna.

2. Låt degen vila i kylen i en plastpåse ca 1 timme.

3. Tryck ut degen i en osmord  pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 min i frysen.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter.

5. Smält chokladen. Vispa ägg, äggulor och socker poröst. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten, lite i taget. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.

6. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Fyllningen stelnar ytterligare när pajen stelnar.

0 kommentarer
publicerat i Dessert
Taggar: Bakblogg, Chokladpaj, Dessert, Dessertpaj, Klingskitchen, Paj

Chili- och lakritsfudge

Chili, lakrits och flingsalt. En oslagbar kombination.
 
 
 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl glykossirap
1 tsk havssalt
50 g smör
100 g vit choklad
0,5 dl lakritspulver (eller 20 st mortlade turkisk peppar)
chiliflakes och flingsalt efter tycke och smak
 
Blanda grädde, socker, glykossirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under omrörning 15-20 min, tills smeten har temperatur på 123 grader. Ta kastrullen från från värmen och låt svalna något. Skär smöret i tärningar och rör ner i smeten tillsammans med den hackade chokladen. Blanda till sist i lakritspulver och chiliflakes.  Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Ju mindre form ju tjockre blir de. Avsluta med att strö chiliflakes och flingsalt på. Låt svalna.
0 kommentarer
publicerat i Godis, Jul;
Taggar: Chilifudge, Godis, Jul, Julgodis, Klingskitchen, Lakritsfudge
Visa fler inlägg