Matklubbens Topplista
mytaste.se

Jordgubbsmuffins

Här kommer ett enkelt och användbart recept som man variera hur mycket som helst. Bär, äpplen och kanel, choklad......
 
 
12-15 st
75 g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl färska bär
1 msk strösocker
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör och mjölk. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten.
3. Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet. Blanda bären med sockret och fördela dem över smeten i formarna.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
5. Låt kallna på galler.
 

Bärlikör

Att göra egen likör är både roligt och väldigt enkelt. Använd vilka bär du vill. Jag gjorde på hallon och det blev så gott. Likören blir godare ju längre den får stå.
 
 
1 liter valfria bär, t ex hallon eller jordgubbar
1 st ekologisk citron
5 dl vodka
4 dl vit sirap
 
1. Rensa bären och skölj citronen noga. Skär citronen i klyftor. Lägg bären, citronklyftor och vodka i en burk. Låt stå i 3-4 veckor.
2. Sila bort bär och citronklyftor. Blanda vodkan med sirapen. Likören är drickbar direkt men blir godare ju längre den lagras. 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Dryck
Taggar: Bakblogg, Bärlikör, Klingskitchen, Likör, Matblogg

Äppelmuffins

Jag är en riktigt årstidsmänniska. Jag gillar verkligen alla årstider och hösten är inget undantag. Att få tända ljus och baka på alla goda svenska äpplen. Idag fick jag lite Katjaäpplen från mina föräldrars  sommarstuga. Bland de godaste, vackraste äpplen som finns.

Jag hade inte tänkt baka någonting idag men med dessa äpplen i mitt ägo kunde jag inte låta bli. Man behöver faktiskt inte krångla till det eller göra något avancerat utan varför inte helt vanliga äppelmuffins.

 

Äpplemuffins

1,5 dl mjölk

75 g smör

3 st ägg

2,5 dl socker

4 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

3 st äpplen

1 msk socker

2 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala äpplena och skär i klyftor. Skär ett av äpplena i mindre bitar som skall läggas i botten på muffinsformarna.

Hetta upp mjölken, ta bort den från plattan och ha i smöret så att det smälter.

Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt bakpulver och rör ihop. Tillsätt mjöl och mjölk och smörblandningen och rör till en jämn smet.

Häll smeten i formarna. Dekorera med äppelklyftorna.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 15 minuter.

Visa fler inlägg