Matklubbens Topplista
mytaste.se

Gammeldags gräddkakor

 
 De här är så goda så man kan inte sluta äta dem. Perfekta att baka om man har gammal grädde ståendes. Förr var det väl så att grädden inte hade så lång hållbarhet så då var det ett perfekt recept.
 
 
Gammeldags gräddkakor
 
ca 20 st 
 
150 g smör
2 dl grädde, gärna syrad
0,5 paket jäst (25 g)
ca 7 dl vetemjöl
pärlsocker till garnering
1 äggvita till garnering
 
Blanda mjukt smör och det mesta av grädden. Lös jästen i resten av grädden och rör ner i blandningen. Arbeta i mjöl till en smidig deg. Rulla ut degen till lillfingertjocka längder och forma till ringar. Pensla med äggvita och doppa i pärlsocker. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 10 minuter. Grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
 

Jordgubbsmuffins

 
Jag fortsätter med lite fler jordgubbsrecept. Det här är ett recept som går att variera med andra bär man behöver ju inte alltid använda jordgubbar. Snart är det ju säsong för hallon, blåbär och vinbär. Kan bli supergott! Det är ett helt suveränt recept. Man blandar bara ihop alla ingredienserna, inget vipsande eller värmande.
 
 
Jordgubbsmuffins
 
Ca 8 st stora muffins
 
4 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 dl flytande margarin
2 dl rörsocker strö
3 ägg
1 citron, saft och skal
100 g vit choklad, hackad
0,5 liter jordgubbar i bitar
 
Rör ihop alla ingredienserna. Fördela i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 20 minuter. Låt svalna. Pudra över lite florsocker och dekorera ev med lite jordgubbar.

Jordgubbsrutor

 
Jordgubbar är ju sommar och man kan ju aldrig få för mycket av dem. Nu i veckan har vi varit och plockat jordgubbar och det finns ju ingenting som är godare än att plocka dem direkt i landet när de är alldeles varma av solen.
 
 
Jordgubbsrutor
 
ca 3 dl jordgubbar
100 g smör
3 ägg
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk pressad saft av citron
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en liten långpanna ca 18x25 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smör och låt svalna lite.
3. Skölj och rensa jordgubbarna. Skär dem i skivor.
4. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Spara 2 msk av mjölet till bären, och sikta ner resten i äggsmeten tillsammans med bakpulvret. Tillsätt citronsaften och det ljumma smöret och rör smeten slät.
5. Sikta det sparade mjölet över de skivade bären och rör om varsamt. Strö dem jämt över kakan.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Skär kakan i bitar när den kallnat.
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg