Matklubbens Topplista
mytaste.se

Extra goda drömmar

Jag älskar att baka småkakor. Det finns så mycket olika varianter så man kan hela tiden baka någonting nytt. Fast ibland behöver man ju inte krångla till det för de tradtionella småkakorna kommer alltid att vara de bästa. Men det kan ju vara lite kul och bara tillföra någon ingrediens för att det ska bli något helt nytt. Idag bakade jag drömmar med lite daim mint i. Vilken doft som spred sig i köket. Hittar du inte daim mint så använd dig av någon annan choklad. Vanlig daim, mörk choklad, choklad med havssalt eller något helt annat.......
 
 
Extra goda drömmar
 
150 g smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl matolja
100 g daim mint eller någon annan choklad
1 tsk hjorthornssalt
4,5 dl vetemjöl
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Rör smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
3. Tillsätt oljan, lite i taget, och  rör smeten slät.
4. Hacka chokladen grovt. Blanda hjorthornssaltet med mjölet. Rör ner i smeten tillsammans med chokladen. Arbeta försiktigt ihop till en deg.
5. Rulla till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
6. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca. 20 minuter. Låt svalna på plåten.

Marängrulle med lemon curd och färska hallon

Söt maräng, syrlig lemon curd och syrliga hallon är en oslagbar kombination. Visst behöver man inte göra egen lemon curd. Det går ju faktiskt att köpa färdig men det är enkelt att göra egen. Och visst slår det lite högre och säga du gjort den själv.
 
 
Marängrulle med lemon curd och färska hallon
 
6 st äggvitor
3,5 dl florsocker
3,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk vitvinsvinäger
1,5 msk maizenamjöl
 
Fyllning
 
2 dl lemon curd
2 dl vispgrädde
250 g färska hallon
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna til ett hårt skum. Vispa i florsockret, och vispa sedan tills det är en helt fast, vit smet. Vispa i resten av ingredienserna.
 
2. Lägg bakplåtspapper på en plåt och smörj med flytande margarin. Sikta ett tunt lager vetemjöl. Bred ut marängsmeten till en rektangel, ca 30x45 cm.
 
3. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 25 minuter till den känns torr på ytan men mjuk under. Lägg över på ett galler, med bakplåtspappret kvar, låt svalna helt.
 
4. Vänd kakan uppochner på ett nytt bakplåtspapper. Dra bort pappret kakan bakats på bred på lemoncurd och den vispade grädden. Strö över hälften av hallonen.
 
Rulla ihop till en rulle från långsida till långsida med stöd av det undre pappret. Vira ihop ändarna och lägg svalt i minst 1 timme. Ta fram och servera med hallonen som är kvar.
 
 
Lemon curd
 
3 st citroner
1,5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
 
1. Tvätta citronerna och torka dem. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
 
2. Blanda ut maizenan med saften från den tredje citronen och rör ner detta i vätskan.
 
3. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
 
4. Häll upp den i en ren skål och låt den svalna.

Den godaste krabbpastan

Snabbmat när den är som bäst! Det här är så enkelt och så gott. Det är inte jätteofta man använder krabba på burk men den ska inte underskattas. Med goda smaker till blir det världens snabbaste festmåltid.
 
 
Krabbpasta
 
3 personer
Tid: 20 minuter
 
400 g pasta
1 msk olivolja
2 finhackade vitlöksklyftor
1 nypa chiliflagor
200 g körsbärstomater
1 citron (saft och rivet skal) 
340 g krabbkött på burk
1 tsk kapris (avrunnen)
1 handfull basilikablad (grovhackade)
 
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hetta upp oljan i en stekpanna, tillsätt vitlöken och chiliflagor, stek tills de är gyllene och tillsätt tomaterna. Fräs till tomaterna börjar bli mjuka ca 3 minuter. Tillsätt citronsaften och fräs en liten stund till. Ta från värmen och rör försiktigt ner krabban. Rör sedan ner såsen i pastan och vänd ner med rivet citronskal, kapris och basilika.
 
 
0 kommentarer
publicerat i Varmrätter
Taggar: Basilika, Chiliflagor, Citron, Kapris, Krabba på burk, Krabbpasta, Körsbärstomater, Olivolja, Pasta, Snabbmat
Visa fler inlägg